• Tine Delannoy

DE 3 LEUKSTE GRATIS TEKEN-APPS VOOR DE IPAD

Wekelijks rapport beschikbaar.

Gemiddelde schermtijd per dag 4u,46m. 39% ⬆️ vorige week.


De afgelopen weken schoot onze schermtijd ongecontroleerd de hoogte in! Het gaat dezelfde weg op als de curve van onze coronakilo's. Schermtijd op de ipad heeft meestal een negatieve connotatie.

Maar, zeg maar dag tegen je ouderlijke schuldgevoel, want het is niet allemaal kommer en kwel! Er zijn ook heel wat leerrijke en educatieve apps te vinden. Teken-apps vallen daar beslist ook onder! Nog nooit een teken-app uitgeprobeerd? Pas dan maar op, het kan zeker je nieuwe (verantwoorde) verslaving worden. Wij zijn er in elk geval aan verknocht! Sinds ik deze apps ontdekt heb, beperk ik de schermtijd van mijn kinderen nog meer zodat ik er zelf ook nog even gebruik van kan maken 🤪.

Hieronder vind je de 3 teken-apps die mijn kinderen en ik het allerleukste vinden. We hebben hierbij gelet op de (gratis) functies en het gebruiksgemak.1. Adobe Photoshop Sketch


Onze absolute favoriet. Wat een ontdekking! Adobe photoshop Sketch is fantastisch. Super eenvoudig, je hebt het echt zo onder de knie, maar met een ton aan mogelijkheden! Er zijn heel wat verschillende soorten potloden, stiften en penselen om uit te kiezen. Bij elke tekentool kun je de grootte, soort, kleur en transparantie instellen. Ook het toevoegen van lijnen en vormen is kinderspel. Je kan perfect inzoomen zodat je ook je allerkleinste details kunt tekenen of netjes binnen de lijntjes kan kleuren. Bovendien kun je de app gebruiken om over foto's heen te tekenen.


Wat we vooral leuk vinden, is dat de app, net zoals photoshop, over lagen beschikt. Zo kan je elke toevoeging in een andere laag tekenen zodat je tekening geen warboel wordt en je gemakkelijk kan gommen in een bepaalde laag.


Deze tekening maakte Kato (10 jaar) met de Photoshop Sketch app.2. Paper (by Wetransfer)


Onze nummer 2. Deze superleuke app ziet er waanzinnig mooi uit! Dat alleen al zorgt ervoor dat je er meteen verliefd op wordt. In paper maak je eigenlijk een soort van schets- of dagboeken. Net zoals bij adobe sketch heb je heel wat leuke teken-tools zoals kwasten, potloden, pennen en stiften. De app ziet er eenvoudig uit en dat is het ook! Het beschikt misschien niet over de meest geavanceerde functies, maar door zijn eenvoud kan iedereen er super snel mee overweg! Het is een enorm leuke app om wat te doodlen en tekenplezier te hebben!


Ontbreekt het je aan inspiratie? Paper speelt hier perfect op in met leuke handleidingen en challenges. Als je start met Paper krijg je een "Paper demo". Dit is een boekje met 17 pagina's waarop elke pagina een toffe opdracht heeft. Het leert de kinderen (en volwassenen😉) al spelenderwijs alle leuke functies van de app. Mijn kinderen vonden het fantastisch om te doen en waren geruime tijd zoet met deze toffe opdrachten!


In de Paper store, het icoontje links boven, vind je nog een heleboel extra boeken met opdrachten. Ze zijn fantastisch om inspiratie op te doen. Er zijn een 4 soorten boeken: handleidingen die je leren hoe je dingen kan tekenen, oefeningen om je op weg te helpen en je creativiteit stimuleren, kleurboeken en dan de dagboeken van kunstenaars zelf. Sommige van deze 'boeken' zijn gratis en sommige zijn te betalen. De betalende boekjes kosten €2,29 per stuk. Koop je meer credits dan is het nog goedkoper. Doodle school (zie foto hieronder) is gratis en grappig!


Terwijl je met de opdrachten bezig bent, leer je ook alle functies van Paper kennen. Helaas ook die functies waarvoor je je moet abonneren op Paper Pro. Paper Pro kan natuurlijk heel wat meer dan de niet betalende versie. Zelf ben ik vooral een enorme fan van de collage tools. Het abonnement voor Paper Pro kost €9,99 per jaar.3. Tayasui Sketches


Opnieuw een erg leuke, eenvoudige en gratis app! Ook bij deze app beschik je over een arsenaal aan tekenmateriaal. Het lijkt best veel op de adobe photoshop Sketch app, met dat verschil dat het niet over lagen beschikt in de gratis versie. Om deze functie te ontgrendelen moet je de betalende versie kopen voor €6,99.


Wat deze app wel heeft zijn enkele leuke functies waarover Sketch dan weer niet beschikt. Eén van deze functies is het snijmesje, waarmee je een stuk van je tekening kan uitknippen en ergens anders kan plakken. Ook kun je vormen tekenen die meteen ingekleurd worden.
Dit was onze top 3 van leukste teken apps. Je kunt deze apps zeker ook gebruiken zonder apple pencil of stylus, maar zelf zou ik toch niet meer zonder kunnen. Zo'n pennetje in de hand geeft zoveel meer het gevoel dat je echt aan het tekenen bent. Ik kocht een setje met 2 pennetjes voor amper €27. Dat vond ik best meevallen van prijs. Met deze pennetjes kun je dan erg fijn en accuraat tekenen. Veel gedetailleerder dan tekenen met je vingers. Dus als je ook verknocht bent geraakt aan tekenen op de ipad, is een stylus of pennetje geen overbodige luxe.


Veel plezier! En laat zeker weten welke app jij het leukste vindt!


MIS GEEN BLOGPOST

Voer je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen wanneer er een nieuwe post online staat.

Hey, ik ben Tine! Ik ben leerkracht beeld/ plastische opvoeding, auteur van InBeeld en mama van 2 tieners. Ook geef ik creatieve en kunsteducatieve workshops. Op deze blog vind je tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met je leerlingen of kinderen. 

  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube