• Tine Delannoy

HELP! IK-WEET-NIET-WAT-TE-TEKENEN-ideetjes

Tekenen is super leuk! Bijna elk kind houdt van tekenen. Tekenen is niet alleen leuk, het is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het traint de motorische vaardigheden, het stimuleert de creativiteit en de fantasie. Tekenen is niet alleen nuttig, het is ook verdomd gemakkelijk. Je hebt er weinig voor nodig. Een potlood, een blad papier en hupsakee...! Geen rommel en geen werk om op te ruimen. Daarenboven kunnen kinderen het volledig zelfstandig en is er rust en concentratie terwijl ze aan het werk zijn. Een duidelijke topper dus! Misschien wel de de leukste hobby die mama's en papa's maar kunnen wensen 🤪.


Als de kinderen zich vervelen, zeggen we als ouder of leerkracht dus gauw: "maak een tekening". Maarrrrrr...hierop volgt vaak het antwoord: "Ja, maar ik weet niet wat ik moet tekenen." Waarschijnlijk erg herkenbaar? Het bedenken van ideetjes is voor kinderen (en ja, ook voor volwassenen) vaak het lastigste onderdeel van tekenen. Ze willen wel tekenen, maar weten gewoon niet zo goed wat ze moeten tekenen.


En ja, omdat ook ik (de tekenjuf notabene) op die momenten af en toe geen inspiratie had of met mijn mond vol tanden stond, ben ik begonnen met het aanleggen van een "tekenideeën databank". Ik begon na te denken, ideetjes te verzamelen, lijstjes te maken met alle mogelijke dingen die leerlingen konden tekenen. In mijn klas (en thuis) heb ik nu dan ook een lade met alle spulletjes om hen op het ik-weet-niet-wat-te-tekenen moment te overstelpen met een overaanbod aan ideetjes. Vandaag mogen ook jullie eens komen snuisteren in mijn ideeën la.VERDER TEKENEN

Op deze oefening bestaan erg veel variaties. Het is dan ook een klassieker, maar met een reden! Het zijn tekenoefeningen die je eindeloos kan herhalen en op kan blijven variëren, zonder snel te vervelen.


 • Verzamel een heleboel leuke foto's en prenten en stop ze samen in een mapje. Kinderen/leerlingen: Kies uit het mapje een foto die je leuk vindt. Knip of scheur er een stuk uit en kleef de rest op een blad. Teken nu zelf de stukken die je uitgeknipt of uitgescheurd hebt. Tracht ze zo goed mogelijk na te tekenen. Zoals de afbeelding hieronder van de hyperrealistische schilder (ja, het is een schilderij!) van Joshua Suda.


 • Zoek verschillende foto's en prenten, knip er eventueel stukjes uit (zodat ze bijvoorbeeld minder duidelijk, abstracter worden). Maak een envelopje of doosje met al deze prenten. Kinderen/leerlingen: Kies of trek een (stukje) foto en kleef dit op een tekenblad. Nu is het de bedoeling dat je verder gaat tekenen. Zet je verbeelding aan het werk. Hieronder enkele voorbeelden met vintage foto's, getekend door Lauren King.

 • Boeken en verhalen vind ik fantastisch om mee te werken! Ik herinner me nog levendig hoe mijn tekenjuf me verhalen vertelde , zoals het paard van Troje, die we dan mochten gaan tekenen. Verhalen zijn dan ook een enorme bron van inspiratie voor me. Zoek een aantal leuke verhalen of kinderboeken en leg ze klaar in je lade. Bij een kinderboek dek je best de illustraties af. Zo kunnen je kinderen/leerlingen hun verbeelding de vrije loop laten en zelf een tekening verzinnen die ze passend vinden bij het stukje tekst. Achteraf kun je de oorspronkelijke illustratie samen bekijken en bespreken. Laat zien hoe elke illustrator het verhaal op zijn eigen manier interpreteert en vorm geeft. Als voorbeeld vind je hieronder verschillende illustraties bij het verhaal van roodkapje. Van links naar rechts, en boven naar onder, zien we illustraties van Attila Schwanz ,Fernando Pérez Hernando, Gabriela Germain, Alba Vilardebo, honor c appleton, Beatriz Martin Vidal, David Sierra, Joao Vaz de Carvalho, Phil Longson • Het hoeft niet altijd zo ernstig te zijn. Moedig je kinderen/leerlingen aan om net in hun tekeningen te gaan fantaseren, grappige of vreemde aspecten toe te voegen. Laat ze de wereld wat mooier maken! Kinderen/leerlingen: Fantaseer en voeg iets grappigs, geks of vreemds toe aan je omgeving. Teken dit op een transparant of een stukje papier. Maak een foto terwijl je je tekening vasthoudt op de plek waar jouw fragment hoort. Hieronder enkele voorbeelden van de Belgische kunstenaar Ben Heine (boven) en Marty Cooper (onder)


 • We hebben er niet altijd zin of tijd voor, maar het is echt wel leuk om af en toe eens samen aan de slag te gaan. Kriebelt het voor jou ook soms eens om terug een potlood vast te pakken? Maak dan eens een "duotekening". Eén iemand begint te tekenen en de ander gaat verder met tekenen. Je kunt elkaar afwisselen en zo samen een 'duotekening' maken. Het klinkt simpel (en dat is het ook), maar het is een ideaal 'tussendoortje' dat plezier verzekert.


 • Nog een duowerkje. Eén iemand zoekt een kunstwerk op en beschrijft dit zo grondig mogelijk aan de ander die dit moet trachten te tekenen (zonder dus te weten over welk kunstwerk het gaat). De onthulling is natuurlijk altijd het leukste en spannendste gedeelte!


 • Deze opdracht helpt enorm om de fantasie van je kind/leerling een zetje te geven. Maak kaartjes met verschillende locaties (de winkel, school, de maan,...), dan kaartjes met verschillende dieren (aap, hond, konijn,...) en een stapel kaartjes met werkwoorden (slapen, tuinieren, koken,...) Leg de 3 stapels op de tafel en laat je kinderen/leerlingen nu van elke stapel 1 kaartje trekken. Van de getrokken combinatie moet natuurlijk een tekening worden gemaakt, bijvoorbeeld een hond die aan het tuinieren is op de maan.


 • Een beetje identiek aan het vorige is de "spulletjes doos". Hierin verzamel ik allemaal kleine spulletjes (je zou het ook wel gewoon brol kunnen noemen). Wat zit hier dan allemaal in? Een vork, veiligheidsspeld, speelgoedjes uit kindersuprises, matchboxautootjes, een kaars, walnoten, een plastic plantje,... Allerlei hebbedingetjes dus. De leerlingen nemen hier met gesloten ogen 2 spulletjes uit en gaan hiermee een situatie verzinnen die ze gaan tekenen. In hun tekening moeten dus zeker de 2 spulletjes voorkomen.20 TEKENOPDRACHTEN voor 20 dagen

Het onderstaande lijstje komt uit het werkboek Inbeeld. Druk het document af en laat je kinderen hier zelf een tekenopdracht uitkiezen. Of daag hen uit om elke dag 1 tekening uit dit lijstje te maken. Dan heb je meteen 20 opdrachten voor de komende 20 dagen.


ONTWERP EEN FANTASIEVOERTUIG

Een tekenopdracht voor tussendoor. Het lijkt op het eerst gezicht misschien eerder iets voor jongens, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Een auto ontwerpen voor een ballerina of een topmodel is ook voor een meisje een leuke uitdaging.

TOFFE TEKENBOEKEN

Er zijn heel wat leuke tekenboeken op de markt die de fantasie van je kind trachten te stimuleren. 'Het grote jongens tekenboek' of 'Het grote meisjes tekenboek' van Andrew Pinder zijn daar prachtige voorbeelden van. Ook het 'tekenboek voor veelbelovende kunstenaars' van Quinten Blake hoort in dit rijtje thuis. Deze boeken zorgen voor urenlang tekenplezier. De opdrachten maken je kinderen aan het lachen en dagen ze uit om hun fantasie de vrije loop te laten.
RASTERS, SYMMETRIE EN UITVERGROTINGEN

Je kent ze waarschijnlijk wel, de tekenblaadjes waarbij je moet spiegelen, de tekening uitvergroten of natekenen met een raster. Hoewel deze opdrachten weinig creatief zijn en niet echt inspelen op de fantasie van je kind, zijn ze wel erg nuttig om de tijd te doden. En zeg nu zelf, het hoeft toch ook niet altijd pedagogisch verantwoord te zijn😜.

Blaadjes met beeldende opdrachten om uit te printen vind je hier.Zo, dat zijn de tekentips voor vandaag. Zin gekregen om aan het tekenen te slaan? Welke opdracht vinden jullie het leukste? Laat het me zeker weten. Veel plezier ermee!


Groetjes,

Tine1,948 keer bekeken

MIS GEEN BLOGPOST

Voer je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen wanneer er een nieuwe post online staat.

Hey, ik ben Tine! Ik ben leerkracht beeld/ plastische opvoeding, auteur van InBeeld en mama van 2 tieners. Ook geef ik creatieve en kunsteducatieve workshops. Op deze blog vind je tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met je leerlingen of kinderen. 

 • Pinterest
 • Instagram
 • LinkedIn - Black Circle
 • YouTube