• Tine Delannoy

HOE VERZIN IK EEN NIEUWE BEELDENDE OPDRACHT?


We weten natuurlijk allemaal wel hoe we een opdracht kunnen verzinnen. Toch hebben we af en toe geen inspiratie of vinden we het gemakkelijker om een opdracht te gebruiken die we bv op Pinterest zagen. Is dat een probleem? Nee, natuurlijk niet! Toch is het erg fijn om af en toe zelf een unieke opdracht te verzinnen: het kan je erg veel voldoening geven. Ik som hier graag nog even op hoe we ons kunnen laten inspireren.


Een opdracht verzinnen doe je door te vertrekken vanuit:

· een kunstwerk,

· een thema

· één of meerdere bouwstenen/beeldaspecten

· een techniek

· een vraagstelling/sleutelvraag


EEN NIEUWE OPDRACHT VERZINNEN ADHV EEN KUNSTWERK

Je laten inspireren door een kunstwerk vind ik de leukste en beste manier om een nieuwe opdracht te verzinnen. Je kunt je laten inspireren door de gebruikte techniek(en), de beeldaspecten die aan bod komen, het thema, het onderwerp, de reden waarom de kunstenaar het werk maakte,… Hierbij is het soms moeilijk om los te komen van de bekende, klassieke kunstenaars zoals Picasso, Miro, Mondriaan,… Toch heb ik gemerkt dat kunstwerken die ik nooit eerder heb gezien, me net veel sneller inspireren voor leuke opdrachten! Ga dus op ontdekking! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Beeld of neem een abonnement op het magazine "Kunstletter", beide prachtige initiatieven van vzw Kunstwerkt.


Heb je een leuk kunstwerk gevonden? Beschouw het dan eerst grondig. Als je beter gaat kijken naar het kunstwerk en nadenkt over het onderwerp, de reden, de techniek,… van de kunstenaar borrelen er sneller ideeën op. Zo krijg je vaak al voldoende inspiratie om zelf een leuke, nieuwe opdracht te verzinnen.

EEN NIEUWE OPDRACHT VERZINNEN VANUIT EEN THEMA

Je kunt je opdracht ook verzinnen vanuit een thema.

Verzin een opdracht rond het jaarthema van de school, werk samen met collega's van andere vakken rond een project,... Ook vreemde culturen en gebruiken, maatschappelijke thema's en actuele onderwerpen zijn ideaal als inspiratiebron voor een nieuwe opdracht.

Bijvoorbeeld rond het thema mentale gezondheid kunnen de leerlingen gekke surrealistische collages, monotypes rond hun emoties en kijkdozen rond gevoelens maken. Rond corona en quarantaine, kunnen we een schuilplek ontwerpen (verwijs bv naar Anne Frank, die ook binnen moest blijven in het achterhuis), een teken-dagboek maken, iets ontwerpen dat ons 1,5m afstand laat behouden, een 'fake' vakantie verzinnen en even wegdromen naar leuke vakantiebestemmingen,...


In een opdracht rond vervuiling, verzamelden de leerlingen gedurende een week al hun afval en creëerden hiermee een dier uit de oceaan. Hieronder 2 voorbeelden.

EEN NIEUWE OPDRACHT VERZINNEN VANUIT DE BEELDASPECTEN

Vertrek je liever vanuit de bouwstenen/beeldaspecten om een opdracht te verzinnen, dan kun je hier per bouwsteen opdrachten en kunstenaars vinden die deze bouwsteen toepassen in hun werk.


EEN NIEUWE OPDRACHT VERZINNEN VANUIT EEN TECHNIEK

Het gebeurt niet zo vaak, maar af en toe willen we een opdracht verzinnen vanuit een techniek. Stel je bent bezig met je jaarplan en merkt dat je nog geen enkele driedimensionale opdracht hebt, dan ga je natuurlijk vanuit dit “tekort” nadenken over een opdracht die je kunt maken in papier-maché, klei, wegwerpmateriaal, karton,…

Als je zo te werk gaat is het handig om eerst een 3-tal bouwstenen te linken aan de techniek die je wilt gaan toepassen om zo je zoektocht wat te vernauwen. Stel je wil een ruimtelijk werk maken rond de soorten vormen en je kiest voor de bouwstenen open/gesloten, geometrisch/organische, figuratief/abstract, dan krijg je meteen al een bepaald beeld, een visie over de richting die je wil inslaan met de opdracht.


Deze opdracht kan bijvoorbeeld perfect in afstandsonderwijs gegeven worden tijdens deze preteachingperiode. De leerlingen hebben er enkel wat restjes papier voor nodig.

EEN NIEUWE OPDRACHT VERZINNEN VANUIT EEN SLEUTELVRAAG

Vaak beginnen we onze les met enkele vragen. Wat is een organische vorm? Wie weet welke kleur we krijgen als we geel en rood gaan mengen? Wat is abstracte kunst? Dit zijn vragen waarop we zelf het antwoord al weten en waarvan we dus hopen dat onze leerlingen hier het correcte antwoord op kunnen geven. Dit soort vragen zijn gesloten vragen. Een sleutelvraag is precies het tegenovergestelde. Een sleutelvraag is een open vraag waarop er geen passend of correct antwoord is. Er zijn dus altijd meerdere antwoorden mogelijk. De leerlingen moeten vanuit hun eigen ervaring en verbeelding gaan (onder)zoeken en nadenken over de sleutelvraag om een eigen en uniek antwoord te bekomen. Een sleutelvraag kan een perfect vertrekpunt zijn om een beeldende opdracht rond te bouwen. Sleutelvragen stimuleren immers de creativiteit en zorgen voor verrassende resultaten die je verwachtingen overtreffen. In deze blogpost ga ik dieper in op de sleutelvragen en geef ik heel wat voorbeelden.Hoe kom jij tot inspiratie voor een nieuwe les? Heb je nog tips of trucjes die je graag met ons wil delen? Laat het zeker hieronder weten!
MIS GEEN BLOGPOST

Voer je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen wanneer er een nieuwe post online staat.

Hey, ik ben Tine! Ik ben leerkracht beeld/ plastische opvoeding, auteur van InBeeld en mama van 2 tieners. Ook geef ik creatieve en kunsteducatieve workshops. Op deze blog vind je tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met je leerlingen of kinderen. 

  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube