• Tine Delannoy

TIPS VOOR VIEZE VUILE OPDRACHTEN

Schilderen, drukken, boetseren,...? Bah! Kliederen en heel wat rompslomp! Het zijn activiteiten die we al snel achterwege durven te laten omdat er veel organisatie aan te pas komt. Het zijn, zoals ik ze vaak noem, vieze, vuile opdrachten! En ik kan mezelf wel voor het hoofd slaan, want...ik ben er verzot op!


Helaas komt er inderdaad de nodige voorbereiding aan te pas. Alles moet klaar worden gezet, de leerlingen moeten goed begeleid worden, er is veel schoonmaakwerk,... Kortom, de klas staat even op zijn kop.


Met de volgende tips tracht ik toch de overlast te beperken tot ...euh...vuile handen?


DUIDELIJKE INSTRUCTIES

Ga ervan uit dat je leerlingen niets weten! Met dit in mijn achterhoofd, lukt het me beter om alles eenvoudig uit te leggen. Wij zijn kenners/ professionals in ons vak. Wat voor ons als vanzelfsprekend is, is dat voor de leerling niet altijd. Ik probeer me dus steeds in de leerling te verplaatsen. Wat zou je allemaal moeten weten als je die opdracht of techniek nog nooit eerder hebt uitgevoerd?


Een beetje zelfreflectie hoort er ook bij. Om te controleren of ik niets vergeten ben, sta ik altijd even stil bij de volgende 5 vragen. Weten de leerlingen:

  • wat ze moeten doen (en soms ook waarom ze dit moeten doen)?

  • hoe ze het moeten doen?

  • hoeveel tijd ze ervoor krijgen?

  • Welke hulp ze mogen gebruiken? (mogen ze op gsm opzoeken? mogen ze elkaar helpen?)

  • Wat ze moeten doen als ze klaar zijn?


MAAK BELANGRIJKE INSTRUCTIES OOK VISUEEL

Aan de hand van korte, geschreven of geïllustreerde instructies zet ik enkele stappen in de verf die de leerlingen zeker niet mogen vergeten. Zo plak ik bij het afdrukken (van bv linosnede) een groot blad naast de stapel papier met "was je handen" om geen vuile vingers te krijgen op hun mooie afdrukjes. En hoewel er zelfs dan nog steeds leerlingen zijn die het handenwassen vergeten🙄, is het merendeel gelukkig wel gebaat bij deze 'gentle reminder'.


Als een echte moederkloek ga ik alles, maar dan ook alles voorkauwen. En ja, misschien is dat inderdaad iets vrouwelijks, zijn het die typische mama-trekjes die aan de oppervlakte komen, maar het doet wonderen! Bij het ininkten van een lino, kartondruk, etc... zorg ik bijvoorbeeld dat alle instructies leesbaar zijn op de werktafel. Ik neem een oude rol behangpapier of een groot stuk karton en duid daarop de plaats aan waar ze hun werkje moeten inrollen en afdrukken. Ik leg een aparte plaat klaar voor de inkt met een blad erbij "inktrol in de inkt, handvat naast de plaat!".

En voor de duidelijkheid: dat is nadat ik alles eerst heb uitgelegd en getoond. Want hé...hoe vaker het herhaald wordt, hoe groter de kans dat het hun tienerkopje bereikt!

Ik haalde mijn inspiratie voor die korte, visuele instructies uit onderstaande tip/foto. Mocht ik een euro krijgen voor elke keer ik vraag "staat je naam op je tekening?", dan was ik ondertussen al gaan rentenieren. Ik vond dit stopbord-idee dan ook zo geniaal en simpel! Ik realiseerde me dat visuele instructies mijn redding zouden kunnen zijn! Want het vergt toch wat inspanning om niet helemaal horendol te worden na 20 keer hetzelfde te herhalen, binnen één enkel lesuur!

Ik vond die foto lang geleden op deze blog. En ik ben nog steeds dankbaar voor de tip! Het houdt me geestelijk gezond🤪.

Zo is onderstaande foto uit deze blogpost ook briljant! Misschien heb je nu het idee dat ik het IQ van mijn leerlingen wat onderschat. Maar nee, dit is wel degelijk voor leerlingen secundair! Het zal je misschien verbazen, maar sommige leerlingen hebben thuis nog nooit de handen uit de mouwen moeten steken. Wat een vod is, hoe ze die moeten gebruiken en waar een wasbak precies voor dient? Het is voor sommigen een mysterie...HOEKENWERK BRENGT STRUCTUUR

Vooral bij druktechnieken of als we met verschillende opdrachten door elkaar bezig zijn, maak ik hoekjes in het klaslokaal. Ik maak een soort van visueel stappenplan, een rij met allemaal "kraampjes", in mijn lokaal. Bij elk kraampje werken de leerlingen aan een bepaald onderdeel van de opdracht. Meestal werk ik met een soort van buffetsysteem. Je kent het wel, links beginnen, doorschuiven, rechts eindigen. Met het verschil dat de kassa aan het einde vervangen is door een complimentje van de juf. Het buffetsysteem werkt prima en is logisch voor de leerlingen.DUIDELIJKE AFSPRAKEN

Bezin eer je begint. Ik maak vooraf duidelijke afspraken. Ook regels en afspraken die ze al langer kennen, maar voor die opdracht erg belangrijk zijn, worden nogmaals herhaald en benadrukt.


Een belangrijke regel bij mij is ook het maximaal aantal leerlingen bij een bepaald hoekje, kraampje en/of de wasbak. Zo voorkom ik dat er plots een hele hoop leerlingen op hetzelfde plekje/hoopje belanden. Vleeshooooooop?! Njet, niet met deze afspraak.


En hoewel ik me dus met alle voorgaande stappen goed voorbereid aan de opdracht waag, heb ik helaas niet meer dan 1 paar handen en ogen. Ik kan dus alle hulp wel gebruiken. Leerlingen die klaar zijn krijgen geen 'kus van de juf en een bank vooruit', maar worden verantwoordelijk voor een "kraampje". Zij helpen hun klasgenootjes waar nodig, kijken of alles goed loopt,...


Ook tijdens het opruimen reken ik op de hulp van mijn leerlingen. Alle taken worden verdeeld. Wie zal de banken afwassen? Wie gaat vegen? Wie ruimt het materiaal op? Wie steekt alle materiaal terug in de kasten? Wie spoelt alle penselen nog eens na? Wie wast de wasbakken uit? Enzovoort enzoverder...


Dus de moraal van het verhaal, laat je gewoon helpen. Als bonus krijg je niet alleen hulp, maar vinden je leerlingen het ook nog eens leuk om verantwoordelijkheid te krijgen! Win-win dus!
Heb je zelf nog andere tips of pak je het op een andere manier aan? Laat het me zeker weten! Want samen raken we verder dan alleen. ❤️MIS GEEN BLOGPOST

Voer je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen wanneer er een nieuwe post online staat.

Hey, ik ben Tine! Ik ben leerkracht beeld/ plastische opvoeding, auteur van InBeeld en mama van 2 tieners. Ook geef ik creatieve en kunsteducatieve workshops. Op deze blog vind je tips en ideetjes om creatief aan de slag te gaan met je leerlingen of kinderen. 

  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube